Drop door de jaren heen

  • Geplaatst op
  • 0

Drop door de jaren heen

Drop is een typisch Nederlands snoepje en het komt in allerlei soorten en maten. Logisch, aangezien Nederland de grootste fabrikant van drop is binnen de Europese Unie. Dat Nederlanders gek zijn op drop is dus niet zo verrassend. Maar liefst 80% van de Nederlandser koopt weleens drop. Drop vind je in verschillende uitvoeringen. Niet alleen qua vorm, ook de dropsmaak verschilt. Op jaarbasis ligt de dropconsumptie in Nederland rond de 32 miljoen. Dit is zo’n twee kilo per persoon! Hoog tijd om dit snoepje eens onder de loep te nemen.

Oorsprong drop

Al beschouwen we drop als een Nederlands snoepje, eigenlijk is dat het niet. Al in de tijd van de Grieken en Romeinen werd zoethoutwortelextract al gebruikt als medicijn. Dit zou hoesten en maagklachten tegengaan. Daarnaast had het een slijmoplossende werking. In Egyptische graven werden zelf grote hoeveelheden zoethout gevonden. Dus eigenlijk werd een soort drop al duizenden jaren geleden gegeten. In 1731 lukte het Italiaan Giorgio Amerelli om het sap van zoethoutwortel te verwerken tot drop. Enkele jaren later werden dropproducten verkocht tegen klachten als verkoudheid, maagzweren en infecties.

Dropsoorten

Drop kan allerlei vormen hebben. In het algemeen maken we onderscheid tussen twee soorten drop: zoute en zoete drop. Hoewel de naam anders doet vermoeden is zoete drop vaak zouter dan zoute drop. Let hier dus op als je bloeddruk aan de hoge kant is. Hoe dat kan? In zoete drop zit meer natriumchloride (zout) dan in zoute drop. Om dit te maskeren wordt er meer suiker toegevoegd. Veel soorten die iedereen wel kent zijn Engelse drop en Autodrop.

Gezondheid en drop

Hoewel drop in vroegere tijden veel werd voorgeschreven als medicijn, weten we vandaag de dag dat te veel drop eten niet goed voor je gezondheid is. Het kan zeker helpen tegen keelpijn, maar door de hoeveelheid zout kan het ook voor een hogere bloeddruk zorgen. Dit komt door de stof glycyrrhizine. Daarnaast zit er ook veel suiker in drop en zoals iedereen weet is veel suiker slecht voor je lichaam en tanden.

Suikervrij drop

Er is tegenwoordig ook suikervrij drop verkrijgbaar. In dit drop vervangen ze de suiker door zoetstof, zodat het dropje toch zoet smaakt. In vergelijking met suiker heeft zoetstof minder invloed op de bloedsuikerspiegel, dit betekent dat het glucosegehalte in je bloed niet heel hoog wordt.

Drop bij Candyonline

Ben je een echte dropliefhebber? Dan kun je bij Candyonline je hart ophalen. Wij hebben namelijk met zorg een overheerlijke dropcollectie samengesteld. Zo vind je verschillende bekende snoepmerken die ook lekkere dropjes in hun assortiment hebben. Bij Haribo noemen ze drop ook wel zwart goud, dit wordt voornamelijk gemaakt van zoethoutwortel. Dit snoepmerk biedt verschillende soorten dropvarianten. Denk aan halve manen. En laten we die lekkere ouderwetse trekdrop niet vergeten! Venco menthol kruisdrop is ook een favoriet van velen. Deze dropjes worden vaak gegeten als je wat last hebt van je keel. Brusselse manneke is ook een welbekend dropje. Evenals Van Melle drop toffees. Handig aan deze snoepje sis dat ze in een papiertje zijn verpakt. Ideale snoepjes dus om op kantoor te zetten! Natuurlijk vind je nog veel meer soorten drop bij ons. Van Katja katjes tot aan dropmunten, wij hebben het allemaal voor je!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »